Vakfederatie Rietdekkers

Uw wilt toch ook een duurzaam rieten dak?

Kwaliteit van uw rieten dak!

Ga terug

De kwaliteit van een rieten dak hangt van veel factoren af. Als eerste is het riet zelf van groot belang. Hoewel riet geen veeleisende plant is en vrijwel overal groeit is niet ieder riet geschikt voor toepassing op het dak. Om als dakbedekking dienst te kunnen doen moet de stengel recht, glad en onbeschadigd zijn. Daarnaast moet de vezelf waaruit de stengel is opgegouwd taai en hard zijn.
De rietstengel zelf moet groeien in zoet water. Brak- of zoutwaterriet is niet geschikt voor dakbedekking, omdat het erg vatbaar is voor schimmels.
Ook het oogsten (in Nederland rond de jaarwisseling tot april) is belangrijk. Het riet moet zo kort mogelijk bij de grond en met zo min mogelijk restmateriaal worden geoogst.
Tot slot is het plaatsen van het riet op het dak natuurlijk een ambacht waar specifieke eisen aan gesteld worden.  

Bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg werken we uiteraard uitsluitend met eerste klas kwaliteit riet. Hierbij stellen bij de inkoop van riet bij de leveranciers onze hoge eisen. Het geleverder riet wordt daarna bij ieder project het riet gesorteerd zodat de kwaliteit gewaarborgd is.
We gebruiken naast Nederlands riet, ook geïmporteerd riet voor het maken onze daken. Altijd in overleg met de klant en zonder in te leveren op de kwaliteit!

Om u de hoogst haalbare kwaliteit rieten dak te leveren heeft Rietdekkersbedrijf Van den Berg zichzelf een aantal extra eisen opgelegt, naast de eisen van de Vakfederatie Rietdekkers:

  • De dakdikte onderaan het dak dient minimaal 30 cm te zijn en bovenaan minimaal 28 cm.
  • De slijtlaag van het dak boven de gaarde is minimaal 14 cm aan de onderkant van het dak en aan de bovenzijde is deze minimaal 12 cm.
  • Aan iedere onderbreking van het dakvlak (zoals een dakkapel) zal een royale snor worden aangebracht (behalve als dit niet past in de wensen van de klant).
  • Om extra stevigheid aan het dak te geven worden er indien nodig steken (een roestarme binddraad die het riet strakker aantrekt) in het dak geplaatst.
  • Onder de rietvorsten zal gaas - dienend als wapening - worden aangebracht.
  • Rietvorsten onder dakkapellen, schoorstenen en dergelijke zullen zorgvuldig met een regel of plank aan de schoorsteen of dakkapel worden gemonteerd met roestarme schroeven.
  • Bij afwerking wordt het dak geveegd en geklopt zodat hoeken en kanten strak worden opgeleverd.
  • Bij oplevering zal rondom het bouwwerk worden geveegd en geblazen zodat alles weer schoon en vrij van riet is.

Als u dat wilt, kunt u uw rieten kap na oplevering laten keuren. Deze keuring mag Rietdekkersbedrijf Van den Berg niet voor u verzorgen, maar we kunnen u wel in contact brengen met een onafhankelijk bureau wat deze keuring kan verzorgen. U ontvangt na keuring een rapportage met juridische status zodat u de kwaliteit van het rieten dak inzichtelijk heeft. Als u hier interesse in heeft vernemen we dat graag van u!

Door de beschikbaarheid van grote hoeveelheden (soms zelfs tegenstrijdige) informatie rond riet, rietdekken, rieten daken, rietonderhoud of rietdekkers merken we bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg ook een toename van de behoefte aan objectief advies voorafgaand aan het geven van een opdracht voor een nieuw project. Naast dat we natuulijk graag zelf met u meedenken kunnen we u ook in contact bregen met een zelfstandige en onafhankelijke adviseur die u met raad ter zijde kan staan. Neem hiervoor gerust contact met ons op!

Interesse gewekt?

Wij komen graag met u in contact om uw vragen en ons antwoord daarop te bespreken! 

Contact opnemen

Offerte aanvragen