Vakfederatie Rietdekkers

Uw wilt toch ook een duurzaam rieten dak?

Bliksembeveiliging rieten daken

Ga terug

Een bliksemafleiding kan prima toegepast worden bij een rieten dak. Bij de afweging om een bliksemafleidingsinstallatie te plaatsen op het rieten dak zijn twee aspecten van belang: De kans op inslag en de gevolgen van die inslag.

De kans op bllikseminslag is bij een pand met een rieten dak gelijk aan ieder ander pand onder vergelijkbare omstandigheden. Hoe groot dit risico is hangt af van vragen zoals de ligging van het pand: Staat het object in een woonwijk of in het vrije veld? Of naar de hoogte van het pand: Is het pand het hoogste punt in de omgeving of wordt het omringd door hoge gebouwen en/of bomen?

De gevolgen van een inslag in het rieten dak kunnen, net als bij overige objecten, desastreus zijn. Bij een traditioneel gebonden dak zal de schade waarschijnlijk aanzienlijk groter zijn dan bij een schroefdak.  

Stelt u zichzelf de vraag of een bliksemafleider noodzakelijk is voor uw rietgedekte pand, kijk dan eerst naar het risico op inslag. Bereken hier het risico.

Andere afwegingen kunnen zijn:

  • Is de kans op inslag verwaarloosbaar en kunt u leven met het risico; doe het dan niet.
  • Is de kans op inslag groter en heeft u een schroefdak? Beschouw het rieten dak dan als een pannendak en maak uw keuze.
  • Is de kans op inslag groter en u heeft een traditioneel gebonden dak? Dan zou een bliksemafleider een afweging kunnen zijn. 

Rietdekkersbedrijf Van den Berg adviseert u om advies in te winnen bij een gespecialiseerd bliksembeveiligingsbedrijf afgestemt op uw situatie. 

Wilt u meer weten over bliksem of afleidingsinstallaties? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen u verwijzen naar een bedrijf bij u in de buurt.

Interesse gewekt?

Wij komen graag met u in contact om uw vragen en ons antwoord daarop te bespreken! 

Contact opnemen

Offerte aanvragen