Vakfederatie Rietdekkers

Uw wilt toch ook een duurzaam rieten dak?

Ongedierte in het rieten dak?

Ga terug

In drie tot vijf procent van nieuwe rieten daken (of na een ingrijpende verbouwing) komt een explosief optreden van ongedierte voor.  In 95% van de gevallen gaat het om stofluizen. Dat is ongelofelijk hinderlijk, maar in de loop van de tijd neemt deze plaag af, omdat het evenwicht in het dak zich vanzelf herstelt. Vrijwel altijd is het optreden van een dergelijke plaag het gevolg van een verstoord evenwicht in combinatie met bouwvocht. 

Gelukkig richten de beestjes verder geen schade aan in het dak en zijn ze geen gevaar voor de gezondheid van mens en dier.

Het lastige is dat bestrijding niet goed mogelijk is. In de praktijk doet dit over het algemeen meer kwaad dan goed, omdat het langer zal duren voor een nieuw evenwicht ontstaan is.

Het is niet te voorspellen welke huizen door deze insecten zullen worden getroffen. Risico factoren zijn er wel: veel regen tijdens de ruwbouw, een gedeeltelijke vernieuwing (oud naast nieuw), veel huizen bij elkaar en uitgebreid grondwerk rond het pand verhogen de kans op overlast.

Een uitbraak zegt niets over de herkomst en/of de kwaliteit van het gebruikte riet. 

Bestrijding en preventie van overlast beestjes in rieten daken;

De maatregelen tegen de overlast zijn beperkt. Veel stofzuigen is de basismaatregel om de overlast van deze beestjes te lijf te gaan.
Het is daarnaast mogelijk om de beestjes met bestrijdingsmiddelen te bestrijden. Koop hiervoor een spuitbus tegen luizen bij het tuincentrum en behandel daarmee de buitenkant van de kozijnen, de binnenkant van de kozijnen en de vensterbanken. Doe de ramen open en behandel ook de sponningen. Hiermee vermindert u het binnendringen van de stofluizen. Zij komen namelijk met name met zonnig en warm weer uit het dak. Het rietpakket wordt dan te warm en te droog voor de stofluizen om te overleven. De beestjes gaan aan de wandel op zoek naar koelte en vocht en komen dan dus ook binnen. In oktober als de weersomstandighden weer natter en koeler worden verdwijnen ze weer in het dak. Wanneer het volgende jaar de warmte en droogte weer toeneemt (april/mei) komen ze weer tevoorschijn. Er treedt weer een piek in overlast op. Deze piek neemt doorgaans echter redelijk snel af. Meestal een soort laatste stuiptrekking dus.
Met deze informatie in het achterhoofd kan u bij overlast ook een vochtige doek neerleggen, bijvoorbeeld in de vensterbank. Deze doek kunt u ook met het luizenbestrijdingsmiddel behandelen.

Tot slot kan een professioneel bestrijdingsbedrijf ook verlichting bieden. Zij zullen op een vergelijkbare manier handelen als hierboven omschreven, maar kunnen dit echter doen met middelen die langer werkzaam blijven dan de middelen die uzelf kunt kopen.

De plaag is in alle gemelde gevallen na 3 jaar over. 

Voor meer en gedetailleerde informatie kunt u ons uiteraard mailen! Ook in deze lastige situatie denkt Rietdekkersbedrijf Van den Berg met u mee. 

Interesse gewekt?

Wij komen graag met u in contact om uw vragen en ons antwoord daarop te bespreken! 

Contact opnemen

Offerte aanvragen