Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Maartse buiten... (of zijn het streken)

Donderdag 01 maart 2018

Maartse buien.... (of zijn het streken)

Waar het vorige blog nogal pessimistisch enthousiast' eindigde met  "hoera, we gaan weer naar de knoppen" en het leek alsof het voorjaar er bijna was. Helaas, helaas, deze dagen is het nogal kouderig. En dat is een understatement. 

En toch!
Het voorjaar komt er echt aan. De klok krijgt deze maand weer een slinger vooruit en het zomerhalfjaar staat in de startblokken. Al is in de startblokken staan misschien nog wat te vroeg, in ieder geval in de kleedkamer dan. 
Maart is in die zin gewoon goed begonnen met deze koude. Het hoort erbij, al doen deze Maartse buien me denken aan de streken van een puber. Het is geen tafellaken noch servet met het weer in deze maand en in dit seizoen.
Het jaar is nog maar net gestart, de winter begint te tanen, de lente breekt nog niet door, de zomer moet helemaal nog komen. Als Maart de kans krijgt.... Het is gewoon een oefening van het seizoen! De verstarring van de winter achter zich laten en de dans voor het voorjaar al wat  aan het inoefenen - en ik hoop dat we dat dan ook snel resultaat zullen gaan zien. Hoewel, je weet het nooit met die groeistuipen. 
Ondanks alle ellende, de kou, de regen, de streken en de groeistuipen... Het komt goed! Zij zullen uiteindelijk toch moeten wijken voor voorjaar en zomer. 
Tegelijk brengt het zomerhalf jaar ook weer andere issues mee. Soms al in maart, maar zeker in de komende maanden zal het in Nederland weer gaan onweren en dat brengt me bij het andere onderdeel waar ik het over wil hebben:

Jaarlijks komen er in Nederland gemiddeld 25 onweersdagen voor. Een onweersdag is een dag waarbij er ten minste een slag donder gemeten wordt. Hierbij is niet iedere onweersbui even intens en verschilt de hoeveelheid energie per bui en per ontlading. Al zijn de energieën die vrijkomen intens enorm.

Ook niet ieder gebied in Nederland heeft te maken met evenveel onweersdagen. Er lijkt een strook vanaf Antwerpen tot in de kern van het Gooi te lopen waar de activiteit van onweer groter is dan in andere gebieden van Nederland. Ook boven Brabant lijkt zich een onweersgebied af te tekenen.

De verwachting is dat de hoeveelheid onweer in de komende jaren toe zal nemen.

Nee, u bent niet terecht gekomen op een meteorologische nieuwssite. Voor dergelijk nieuws hebben we het KNMI, waar bovenstaande informatie grotendeels aan ontleend is.
U leest gewoon vertrouwt het blog van Rietdekkersbedrijf Van den Berg met informatie over onweer en (hierna) blikseminslagbeveiliging. Al sinds jaren worden deze systemen namelijk op rieten daken geplaatst. We schrijven er nu niet zomaar over, want we merken de laatste jaren een toenemende vraag van onze klanten naar het toepassen van bliksembeveiliging op een rieten kap en denken graag mee. 

Over de vraag of het plaatsen van blikseminslagbeveiliging mooi is verschillen de meningen. Over het dak lopen immers koperen draden en op de nok staan sprieten om de bliksem aan te trekken, al vallen die na verloop van tijd wat weg door verkleuring van het metaal en het riet.
De een kan er maar niet aan wennen, terwijl een ander het helemaal prima vindt of zelf als mooi waardeert. Dezelfde discussie speelt ook al een aantal jaren over het plaatsen van zonnepanelen. De ene klant gruwt ervan, de ander vindt het fantastisch en kiest voor het rendement wat ze opleveren of het positieve klimaat effect. 

Over de vraag of het zinvol is om een bliksembeveiliging toe te passen valt wel wat zinnigs te zeggen. Centraal staat de vraag hoe groot de (statische) kans op inslag is. Dat antwoord hangt vooral af van de locatie van het pand. Staat het in een zone waar veel kans is op onweer (en dus inslag) of valt dat mee?
Ook andere vragen spelen een belangrijke rol in het beantwoorden van het al dan niet plaatsen van een blikseminslagbeveiliging: hoe is de landschapsomgeving van het pand ingevuld? Staan er veel bomen omheen of staat het pand vrij in het veld?

De antwoorden op deze vraag kunnen al richting gevend zijn voor een antwoord.

De behoefte van onze klanten is de grootste factor bij het beantwoorden of een beveiliging zinvol is of niet. Wil de klant een extra investering doen om een risico op inslag, schade en/of brand (en alle vervolgschade, letsel en persoonlijk leed) te verminderen en het gevoel van veiligheid te vergroten? Dan denken we graag mee over hoe de u van dienst kunnen zijn.  

Wat voor u een goede keuze zou zijn kunnen we niet in een algemeen blog over blikseminslagbeveiliging beantwoorden. Een rondje internet kan inzicht geven, maar het is beter om Rietdekkersbedrijf Van den Berg (vrijblijvend) mee te laten denken over het beantwoorden van deze vraag. Uiteraard ligt de uiteindelijke beslissing bij u.

Mocht u kiezen voor het toepassen van een blikseminslagbeveiligingssysteem dan kunnen we dat in een vernieuwing van de rieten deken integraal meenemen, maar als u dat wilt kan ook op bestaande daken een installatie worden geplaatst.
In samenwerking met een erkend toeleveringsbedrijf passen we dit toe. Het plaatsen van een dergelijk protectiesysteem in combinatie met een rieten kap vraagt specialisme en vakmanschap, ook van de toeleverancier. Die hebben we dan ook zorgvuldig geselecteerd. Tegelijk blijven Gerben of Martin (zoveel mogelijk) gewoon uw vaste aanspreekpunt.

Klantgerichtheid en kwaliteit blijven op die manier hand in hand gaan! Als het deze zomer nog geregeld wilt hebben met die blikseminslagbeveiliging... Bel of mail ons gerust en test onze advieskwaliteiten!  We beloven u geen Maartste streken te leveren en gaan met elkaar voor een volwassen zomer!