Vakfederatie Rietdekkers

Rieten dak te Oud Loosdrecht

Blog rietdekkersbedrijf van den Berg

Beste mensen!

2019. Ergens las ik dat mensen oneven jaartallen doorgaans iets minder positief ervaren dan even jaartallen. Een van de argumenten was dat een even jaartal meer als harmonisch wordt gezien. Een korte lijn die getrokken werd was de lijn naar symmetrie en het ervaren van schoonheid, zoals we die tegenkomen in paleistuinen of bij het plaatsen van setjes kandelaren op een tafel tijdens een diner. Even getallen staan daar dichterbij dan oneven getallen. Hoe betrouwbaar dit artikel was kon ik niet ..

Lees verder

Brandgevaar!

Het weer blijft, tot nu toe, zacht. We genieten van weinig regen en zijn al helemaal blij dat echte winterse koude voorlopig nog weg blijft. Toch gaan we naar het einde van het jaar en dat brengt ons deze keer bij het thema 'brandbaarheid van rieten daken'. Eerst een annekdote, omdat we beloofden toen we met bloggen begonnen om ook verhalen te vertellen. Al om een uur of vijf, zes zat mijn grootvader op oudejaarsavond met een verbeten trek om zijn mond in de keuken van hun huisje, ..

Lees verder

De levensduur van rieten daken.

In juni schreef ik over de hoop op een mooie zomer en die hebben we gehad. Wat een warmte! Op een enkele week hittegolf in het kwadraat na, was het genieten geblazen en hoewel de winterpas komende maand begint spreek ik bij deze dan ook maar de wens voor een mooie winter uit. Zo middenin de herfst kan de wens voor een goede winter vast geen kwaad. Wat is mooi? Per persoon kan dat enorm verschillen! Voor mij is dat niet al te koud, maar wel graag helder. Als het echt niet anders kan een lichte ..

Lees verder

Herfst, herfst, wat heb je te koop...

Hoewel de herfst eind september begint is, gevoelsmatig, oktober de eerste échte herfstmaand. De geur van de herfst, verkleurende bladeren, paddenstoelen, er zijn volop tamme kastanjes en walnoten beschikbaar, de eerste keer weer stamppot eten of reerug. Het zijn allemaal geneugten die de herfst markeren. En ook dit jaar loopt het weer in de pas met mijn verwachting. Juist deze week overviel het herfstgevoel me. En eerlijk is eerlijk, het was niet eens vervelend. Misschien zelfs wel ..

Lees verder

Nokken!

Nokken (zelfstandig naamwoord, meervoud of werkwoord). Juist vandaag is het hier sinds lange tijd weer eens een regenachtige dag, ook al verschilt dit per plaats enorm begreep ik van collega's die elders aan het werk zijn. Het herfstseizoen is aanstaande. Gewoon maar even negeren, dat lijkt me het beste. Zolang mogelijk nog wat zomer bewaren.Tussen de buien door werken we vandaag dan maar... Als je buiten de bouwwereld vraagt naar de betekenis van ‘nokken’ zal een van de ..

Lees verder

Waarom riet?

Geregeld krijgen we bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg de vraag: ‘Waarom mensen kiezen voor riet als dakbedekking?’ De voordelen van een rieten dak zetten we graag nog eens op een rij… Uitstraling Het meest gehoorde argument om voor een rieten kap te kiezen is uiteindelijk de uitstraling. Riet op het dak (of als wandbedekking) geeft een uitstraling aan een pand wat door geen enkele andere vorm van dakbedekking geëvenaard kan worden.  Riet is warm, gezellig, ..

Lees verder

Zomergedachte

Zomergedachte De beweging van de zomermaanden en de drukte van de afgelopen periode, de tijd van aanpakken en doorgaan komt wellicht voor u de komende maand tot een verstilling.  Wij, van Rietdekkersbedrijf Van den Berg, werken nog even door, want er staat een klus op de lijst die af moet. ‘De Rietendakschool’ in Apeldoorn krijgt een nieuwe rieten kap. Na bijna twee jaar van voorbereiding is het dan echt zover. Het totale dak wordt vervangen. In augustus vieren wij dan ..

Lees verder

Let the sun shine!

Let the sun shine! Eerlijk is eerlijk. De outline voor de blogs zinnen we bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg al in november (als onderdeel van het marketing- en communicatieplan). Voor 10 tot 12 maanden ligt het thema dan al vast. Deze maand is het onderwerp zonnepanelen (zo, nu is dat alvast genoemd en kan ik lekker de zijpaden weer opwandelen, want de kronkelpaden zijn doorgaans leuker dan de hoofdweg). Ik kladderde toen alvast op het briefje tijdens het overleg ‘Let the sun ..

Lees verder

'Mei-mens'

'Mei-mens'  Hoe u het ervaart weet ik natuurlijk niet, maar ik beschouw mezelf als een echt 'mei-mens'. Ik voel het leven weer tot in de kern van mijn vezels en tot september hoop ik me niet al te druk te hoeven maken over het weer (let wel: hoop ik!).  Mei is toch echt eindelijk de start van het voorjaar. Een maand vol beloften van de komende zomer en het bewijs dat de seizoenen doorgaan. Na de winter de troostvolle ontdekking dat de gang van de jaargetijden ..

Lees verder

April doet wat het wil (... en wij deze keer ook)!

April doet wat het wil; wij ook en eerlijk gezegd zijn we daar momenteel nogal druk mee. Vandaag dus een totaal inspiratieloos verhaal. Geen diepe gedachten over het weer, beweging in de natuur, lonkende einders die nodigend wachten, versluierde vergezichten, serene rust of mateloos inspireren. Bekijk het… Wij als rietdekkers bij Rietdekkersbedrijf Van den Berg genieten nog steeds volop van het werk wat we doen hoor. Het nieuw werk heeft de afgelopen maanden gewoon rustig door ..

Lees verder